Παρασκευή 16 Μαρτίου 2007



16 Μαρτίου 2007

Σήμερα όλη μου, σχεδόν, η μέρα αφιερώθηκε σε ένα συνεργείο, δυό άτομα, ένας δημοσιογράφος κι ένας οπερατέρ, που ήρθαν για να με "τραβήξουν", από την τηλεόραση του Αντέννα. Μου έφεραν επιτέλους και το λάδι της γεννήτριας και μερικά ακόμη φαγώσιμα για να μη μου λείψουν. Ήρθαν όμως χωρίς να έχουν πάρει άδεια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για να τραβήξουν πλάνα από το εσωτερικό του φάρου και του φαρόσπιτου, (θεωρείται βεβαίως, και είναι, εσωτερικό στρατιωτικής εγκατάστασης), και είδαν κι έπαθαν με άπειρα τηλεφωνήματα για να πάρουν τελικώς την άδεια για να βιντεοσκοπήσουν το εσωτερικό του φάρου. Πιέστηκαν εκείνοι, μου μετέδωσαν το άγχος τους και μένα. Το τι τελικώς έφτιαξαν θα μπορέσετε να δείτε μάλλον στις αυριανές ειδήσεις των 20:οο αλλά θα σας το επιβεβαιώσω όταν μου το κάνουν και αυτοί, αύριο. Θα προσπαθήσω να μπω στο blog πριν από τις 20:00, για να ενημερώσω όσους θα ήθελαν να το δουν, αν τελικώς δεν προβληθεί αύριο, ώστε να μη χάνετε το χρόνο σας. Ελπίζω να μας αρέσει το μοντάζ που θα κάνουν τελικώς.

Καθώς έφευγαν, η θάλασσα ήταν σχεδόν λάδι, και τα ψαροκάϊκα έριχναν δίχτυα δίπλα στα βράχια των Καλικατζούνων, υπό το θαυμάσιο φως του ήλιου που έσβυνε ρόδινα πίσω από το Πήλιο. Στάλαξε γλύκα, μέλι στην ψυχή μου με την εικόνα αυτή. (Ας υπήρχε κι η ντιζελομηχανή). Θα μπορούσε νάταν 20, 50, 100, 1000, 3000 χρόνια πριν, η θάλασσα η αιώνια, ο άνθρωπος που αγωνίζεται, ο ήλιος, τα βράχια, οι Καλικατζούνες.

Το άγχος που με είχε δηλητηριάσει πέταξε. Επέστρεψα στο φάρο ν' αλλάξω λάδια στη γεννήτριά μου.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ. Κατσαδωράκη, συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Είμαι θαλάσσιος βιολόγος και έχω μείνει και εγώ σε ανάλογα μέρη. Καλή δουλειά.

Unknown είπε...

ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ! ...ΚΑΙ ΣΕ ΖΗΛΕΥΩ ! ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ "ΣΟΥΞΕ" ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ! ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ (& ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ Η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΘΟΜΟΥΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ, ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ! ...ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ & ΑΝ ΘΕΣ ΠΑΡΕΑ (ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΗ,ΕΣΤΩ) Ή ΒΟΗΘΕΙΑ, ΣΦΥΡΑ ! ! ! (ΕΝΑΣ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΣ).

Ανώνυμος είπε...

giwrgo kalispera! pragmatika uperoxi douleia! kali douleia kai kali sunexeia! Sissy apo odigismo xanthis!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Γιώργο,
Πόσα ηλιοβασιλέματα χαρίζει ο ήλιος στον άνθρωπο που μπορει να τα δεί; Τι να πεί κανής και πώς να σχολιάσει την μοναδική είκονα που μοιράστικες μαζί μας οπτικά και λεκτικά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν ζήλεψε την στιγμή αυτή.

Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

κ. Κατσαδωράκη σας εύχομαι καλή επιτυχία στη δουλειά σας...Νομίζω πως κι εγώ σας ζηλεύω!

gerasimos είπε...

Πολύ όμορφη η φωτογραφία με το ηλιοβασίλεμα...σχεδόν καλοκαιρινή!

christoforos είπε...

Διβάζοντας το σημερινό σας ποστ θυμήθηκα το ποίημα της Σαπφώς:

Δέδυκεν μεν α Σελάνα
και Πληιάδες, μέσαι δε
νύκτες, παρά δ΄έρχετ΄ ώρα,
εγώ δε μόνα κατεύδω.

και μετά..

La Lune et les Pléiades ont plongé, c'est
le milieu de la nuit,
Saison, heure et jeunesse s'en vont,et moi
je couche seule.
(μετ. Κ. Καστοριάδης)

και τέλος,

Το Φεγγάρι βούτηξε
και η Πούλια - μεσάνυχτα -
ο καιρός, η ώρα, η νιότη περνούν
κι εγώ πλαγιάζω μοναχή μου.

(μτφ. του γαλλικού κειμένου της σχολιασμένης μετάφρασης του Καστοριάδη από τον Ζ. Λορεντζάτο)

Βεβαίως εσείς έχετε τα πουλάκια..

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο στις 19/3 μίλησες για ανδεσίτες. Στο webster's βρήκα στο λήμμα Αr-so-ite: a dark grey porous rock consisting of trachyandesite, containing phenοcrysts of andesine...που νομίζω συνδέεται με το όνομα ARSURA- L' ARSURA.
Eπίσης στο λεξικό του Δημητράκου, στο λήμμα ψάθυρμα:η εντός χωνευομένων μετάλλων ξένη ουσία, η καθιστώσα ταύτα εύθραυστα.
Ακόμη ψαθυρός=ψαφαρός και ψαφαρή =αμμώδης παραλία εν αντιθέσει προς το άλς.
Μπορεί να μη σημαίνουν τίποτε όλα αυτά , αλλά εγώ ταξίδεψα απόψε στην Ψαθούρα και σε ευχαριστώ που "μ' έδωσες το ωραίο ταξίδι".
Να είσαι πάντα καλά!
Έλλη