Παρασκευή 16 Μαρτίου 2007



16 Μαρτίου 2007

Συνεχίζω σήμερα με το τι κάνω εδώ ερευνητικά:

2. Μελέτη της διατροφικής συμπεριφοράς της Καλικατσούς ως προς τη χρήση του χώρου. Γνωρίζουμε ήδη ότι οι Καλικατσούνες τρέφονται με μικρά ψάρια, που καταδιώκουν υποβρυχίως, συνήθως σε νερά κοντά στις ακτές. Τι είδους ψάρια; δεν ξέρουμε. Σε πόσο βαθειά νερά; δεν ξέρουμε. Σε τι θαλάσσιους βιοτόπους; Δεν ξέρουμε. Τι κάνω εγώ λοιπόν; Προσπαθώ να απαντήσω κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα. Όλα δεν μπορούν να απαντηθούν: Ποιες ώρες τρέφονται, σε ποια σημεία τρέφονται όσο αφορά την απόσταση από τη στεριά και τη θέση γύρω από το νησί, το βάθος των νερών; τρέφονται μόνα τους ή σε ομάδες; συναγελάζονται με άλλα πουλιά; υπάρχει ανταγωνισμός; μεταξύ τους; με άλλα είδη θαλασσοπουλιών; Το βασικό ερώτημα με τι ψάρια τρέφονται δεν μπορώ να το απαντήσω. Είναι για άλλη μελέτη, άλλη περιοχή. Ας μην εξηγήσουμε πως γίνεται εδώ και τώρα.

Όσο αφορά τα άλλα ερωτήματα: πως δουλεύω για να τα απαντήσω; Σε διάφορες ώρες της μέρας κάνω "δειγματοληψίες" με το τηλεσκόπιο που διαρκούν μισή ώρα η καθεμιά, από την ταράτσα του φάρου, απόπου μπορώ και ελέγχω (βλέπω) το μισό νησί περίπου. Τι θα πει αυτό; Χτενίζω με τηλεσκόπιο και κιάλια όλη τη θαλάσσια περιοχή που βλέπω για μισή ώρα (seawatching-θαλασσοσκόπηση). Κάθε φορά που βλέπω Καλικατσούνες -να κολυμπούν, να ψαρεύουν, να κάθονται στα βράχια- σημειώνω τι ώρα ακριβώς τις βλέπω, το αζιμούθιο που τις βλέπω (τη γωνία από το βορά), την απόσταση από την ακτή, πόσες είναι αν είναι ομάδα, αν είναι με άλλα είδη πουλιών, τι κάνουν, τις καιρικές συνθήκες (λιακάδα, συννεφιά, θερμοκρασία, την κατάσταση της θάλασσας (διάφορες διαβαθμίσεις κυματισμού), την ένταση και κατεύθυνση του ανέμου.

Όταν στο τέλος των 45 ημερών θα έχω μαζέψει πολλές δεκάδες (θέλω πάνω από 150) τέτοιες δειγματοληψίες, θα αναλύσω τα στοιχεία μου στατιστικά. Θα βάλω τις θέσεις των Καλικατσούνων πάνω σε χάρτη με ειδικό λογισμικό (GIS, Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών), θα τα επιθέσω σε ένα ναυτικό χάρτη με τα βάθη του νερού γύρω από το νησί και μαζί με άλλες αναλύσεις θα έχω απαντήσεις όπως: Πότε συνηθίζουν να τρέφονται στη διάρκεια μιας μέρας (ανάλογα με τον καιρό, τη θάλασσα, τη συννεφιά, τον άνεμο και την έντασή του). Σε ποια σημεία τρέφονται (πάλι ανάλογα με τις προηγούμενες παραμέτρους), αλλά και με το βάθος των νερών που θα έχω βρει από τους ναυτικούς χάρτες.΄αρεύουν πολλές μαζί κυρίως ή μια-μιά ή ζευγάρια; Υπάρχει συσχετισμός τους με άλλα θαλασσοπούλια; και τι είδους.

Δε θα σας κουράσω άλλο με αυτό, αλλά πρέπει νάχετε μια ιδέα τι ακριβώς κάνουμε εμείς οι ορνιθολόγοι και πως. Και βέβαια αυτό είναι ένα πολύ ικρό κομμάτι, ένας μικρός κρίκος, της πολλής και διαφορετικής εργασίας που χρειάζεται για να φτιάξει κανείς την μεγάλη εικόνα: ι είναι και πως ζει αυτό το μοναδικό και μονάκριβο είδος πουλιού (κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη είναι τέτοια).

2 σχόλια:

ellinida είπε...

Χμμμ μπερδεύτηκα. Ισως τα πουλιά που βλέπω και κολυμπώ μαζί τους είναι καλικατσούδες τελικά και όχι κορμοράνοι όπως νόμιζα.
Μην αγχώνεσαι με το μπλόγκινγκ, γράφε ότι θες και απάντα στα σχόλια αν έχεις όρεξη, δεν είναι υποχρεωτικό.
Χαλάρωσε κι'απόλαυσε το μπλόγκινγκ.
Καλημέρα.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Μην πανικοβάλεσσαι, και στη Φολέγανδρο για κορμοράνους τους περνάγαμε...
http://valiacaldadog.blogspot.com/2007/03/blog-post_19.html