Παρασκευή 23 Μαρτίου 2007

ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ


Έτσι όπως είναι το σχήμα της Ψαθούρας χαμηλό και επίπεδο, τα ρεύματα του ανέμου δεν αλλάζουν πορεία, απλώς η ταχύτητά τους αυξάνεται ακόμη πιο πολύ πάνω στο νησί. Ούτε υπάρχουν μέρη απάγκια για να προστατευτεί από τον άνεμο κανείς, παρεκτός ανάμεσα στις πυκνές λόχμες άγριας ψηλής βλάστησης από αγριελιές και σχίνα που υπάρχουν κυρίως στο νότιο τμήμα του.
Οι πιο συχνοί άνεμοι, οι πιο δυνατοί κι αυτοί που σφυροκοπούν αλύπητα το νησί τον περισσότερο χρόνο είναι οι βοριάδες. Έχουν αφήσει ξεκάθαρη την υπογραφή τους πάνω στη βλάστηση του νησιού. Όλα τα δεντράκια είναι γερμένα προς το νοτιά κι οι θάμνοι αντί να είναι σφαιρικοί έχουν τη βορινή τους μεριά επίπεδη και υπό κλίση και μισόξερη από την αρμύρα. Γιατί ο βοριάς κουβαλάει μαζί και σταγόνες θάλασσα που καίνε τα τρυφερά φυντάνια, έτσι τα φυτά ξεραίνονται από τη βορεινή και αυξάνονται και είναι θαλερά μόνο προς την απάνεμη πλευρά. Όσο προχωρά κανείς όμως στη νότια μεριά του νησιού η ένταση του βοριά πέφτει, εξ’ ου και οι λόχμες δάσους υπάρχουν μόνο στο νοτιά αλλά και το σχήμα των θάμνων και των φρυγάνων εκεί γίνεται πιο φυσιολογικό.
Ο άνεμος είναι μια από τις βασικές φυσικές δυνάμεις που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την άγρια –και την ανθρώπινη- ζωή πάνω στις νησίδες αυτές. Το τυπικά ημισφαιρικό σχήμα των φρυγάνων, επίσης σχετίζεται με τον άνεμο. Την αντίσταση σε αυτόν αλλά και τη μείωση της εξάτμισης που σχετίζεται με αυτόν (αλλά όχι μόνο). Να σημειωθεί δε ότι τα ταξιδιάρικα ανοιξιάτικα πουλιά που μεταναστεύουν προς το βορά δεν ταξιδεύουν ούτε με ισχυρό βοριά (κόντρα) ούτε με ισχυρό νοτιά (ούριο), ούτε φυσικά με ισχυρούς πλάγιους ανατολικούς και δυτικούς ανέμους. Το καλύτερό τους είναι το ελαφρύ βοριαδάκι για να πηγαίνουν κόντρα με υψηλή άντωση πάνω στις αεροδυναμικές τους φτερούγες. Αλλά και το σχήμα του κτιρίου που στηρίζει το φάρο είναι κυλινδρικό επίσης γιατί είναι εκείνο που αντέχει καλύτερα τις φοβερές δυνάμεις που εξασκούνται από τον άνεμο.
Άνεμος, ήλιος, θάλασσα, γη, νερό, άνθρωπος, αστοιβή, τετράποδα, πουλιά, Καλικατσού: να τα αλληλεξαρτώμενα κομμάτια που φτιάχνουν αυτό που μέσ’ στο μυαλό μου αντιλαμβάνομαι ως Ψαθούρα και θα προσπαθήσω να σας κοινωνήσω τις επόμενες μέρες. Με τις αναπόφευκτες παρεμβολές απρόβλεπτων γεγονότων.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Γιώργο σε παρακολουθώ κάθε μέρα .Καλό κουράγιο
http://8848m.wordpress.com/

lighthouse.life είπε...

Έμπειροι φίλοι bloggers, μια ερώτηση τεχνικής φύσης: Μπορώ να μεγαλώσω το πεδίο μέσα στο οποίο εμφανίζεται το περιεχόμενο του blog ώστε να πιάνει όλη την εικόνα της οθόνης, γιατί η στενότητα αυτή με πνίγει;

gerasimos είπε...

Για να αλλάξει το layout: 1.Customize 2.Pick New Template
3.Save Template.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου Γιώργο, με το φωτεινό βλέμμα και τα ίχνη του ήλιου και του ανέμου στο πρόσωπο,με τις ωραίες περιγραφές και τις πολλές πληροφορίες για σχετικούς και μη.Γράφε εσύ και το "Ημερολόγιο της Ψαθούρας" σύντομα θα μπορεί να αποτελέσει από μόνο του έναν πραγματικό φάρο.Υπάρχουν βλέπεις κι άλλοι, που ενδιαφέρονται να στηρίξουν, με όποιο τρόπο μπορούν , τις προσπάθειες των "τρελλών βιολόγων".
Καλή δύναμη μέχρι το τέλος.
Έλλη

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο όταν με το καλό τελειώσεις και επιστρέψεις στη βάση σου ψάξε να δείς τα μπλόγκ της wordpress... άλλο πράγμα !! Νομίζω ότι δεν μπορείς να μεγαλώσεις το πλαίσιο, χωρίς όμως να βάζω το χέρι μου στη φωτιά... Τέλοσπάντων αν δεν έχεις αντίρρηση την επόμενη φορά που θα σου γράψω (πες μου αν θέλεις .. γιατί μπορεί και να σε ξεστρατήσω) θα σου κάνω λινγκ ένα άλλο μπλόγκ, της wordpress, (με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο βέβαια... π.χ πλησιάζοντας η 25η Μαρτίου, και άλλα γεγονότα από το πολύ πρόσφατο παρελθόν γίνεται της μουρλής στα μπλόγκ περί του "εθνικού ζητήματος" ξαναγυρίζουμε ολοταχώς στη δεκαετία του '60. Αλλά ας το αφήσω το θέμα, εσύ έχεις δουλειά εκεί και ο χρόνος σου είναι πολύτιμος... εκτός αν θέλεις που και που να διαβάζεις κάτι έξω από τα καθημερινά σου και να "ξεσκάς" λιγάκι. @bioannis

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως πρέπει να αλλάξεις το template. Εάν είσαι στο νεο blog έχεις περισσότερα templates. Το περιεχόμενο και η θεματολογία της ιστοσελίδας σου είναι άριστα. Συγχαρητήρια!

Παρρησία είπε...

important site
http://www.parrisia.com

lighthouse.life είπε...

@gerasimos ευχαριστώ
@bioannis βεβαίως θα το κάνω , ευχαριστώ.
@ηλιογράφος ευχαριστώ.
Δηλαδή όλοι οι φίλοι μου λέτε ότι πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιήσω άλλο template.Για να δούμε πότε θα προλάβω να το κάνω.

Georgios Giannopoulos είπε...

Ωραία η τεχνική απορία σου, έκανα ένα search στον internet και βρήκα:

Πας στο template του blogger που έχεις και μπορείς να αλλάξεις το width που έχει μέσα.

Γενικά θέλει λίγο πειραματισμό αυτό και λίγο εμπειρία. Η πιο απλή λύση θα είναι να βρεις ένα έτοιμο template με μεγαλύτερο width. Αλλιώς πρέπει να αρχίζεις να πειράζεις μία μία τις παραμέτρους που βρίσκονται στο template με μορφή:

#outer-wrapper {
width: 1025px;
margin:0 auto;
padding:10px;
text-align:left;
font: $bodyfont;
}

#main-wrapper {
width: 530px;
...
..