Τρίτη 27 Μαρτίου 2007

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ


Συνεχίστηκαν οι 6άρηδες και 7άρηδες ΒΑ άνεμοι. Μετρήσεις έξω δεν μπορώ να κάνω γιατί μου παίρνει ο αέρας το τηλεσκόπιο. Έκανα μερικές από το κουβούκλιο του φαναριού, αν και τα τζάμια διαστρεβλώνουν λίγο την εικόνα μέσα από τα κιάλια.
Μέχρι την Κυριακή λένε οι προβλέψεις θα συνεχίσουν οι άνεμοι και οι φουρτούνες. Μέχρι το Σάββατο μου φτάνει η βενζίνη που έχω για να λειτουργεί η γεννήτρια. Από κει και πέρα Blog γιοκ.
Το απόγευμα παρόλα αυτά έπεσε κάπως ο αέρας και όλοι οι κίρκοι πούχαν μαζευτεί στο νησί έφυγαν ένας ένας όλοι. Ας πάνε στο καλό, τους απόλαυσα και τους έβγαλα πολλές φωτογραφίες.

Το πρόγραμμα ήταν να γράψω για το χώμα και το νερό, αλλά έκανε κρύο, πάγωσα όσο βγήκα έξω και δε μουρχόταν να γράψω κονσέρβα για κάτι που δεν το σκέφτηκα καθόλου σήμερα, όπως τις άλλες μέρες. Βρήκα ευκαιρία, εν όψει σωσίματος βενζίνης, να δουλέψω λίγο μέσα. Σας αφήνω λοιπόν να ρίξετε μια ματιά στο "μέσα". Τα βιβλία που έχω φέρει μαζί μου. Κάποια είναι "της δουλειάς", κάποια είναι για να διαβαστούν, κάποια τάχω πάντα μαζί μου, δυο τα διαβάζω τώρα.
Ήθελα να γράψω όμως δυο κουβέντες και για το birdwatching, ελληνιστί πουλολόγημα ή ορνιθοπαρατήρηση, γιατί έκανα πολύ αυτές τις μέρες με τους κίρκους. Σας λέω είναι "φάρμακο": Πας (κατά κανόνα) σε ωραία μέρη, βλέπεις κάτι ωραίο (κι αυτό που βλέπεις είναι αυτό που είναι), είσαι συνεχώς στη φύση, κρατάς σε εγρήγορση τις αισθήσεις σου για να τα αναγνωρίσεις -αν θες, αν δε θες απλώς κοιτάς και απολαμβάνεις- δεν "πρέπει" τίποτα, μαθαίνεις, γνωρίζεις άλλους ανθρώπους, δεν καταστρέφεις τη φύση, δεν πειράζεις τους άλλους, δεν καταναλώνεις. Πλουτίζεις, χαλαρώνεις, γλυκαίνεις. Για δείτε το! Κάτι ξέρουμε εμείς οι τρελλοί ορνιθολόγοι (www.ornithologiki.gr).

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο γειά,
κάπου σου έστειλα ένα μικρό μύνημα αλλά μάλλον χάθηκε. Τίποτα το ιδιαίτερο, απλά ότι είναι έτοιμα τα δαχτυλίδια των καλικατσούδων. Θα τα καθαρίσω αύριο και θα στα 'χρεώσω'. Έχω και την ζυγαριά. Μπορείς να σκεφτείς τίποτα άλλο που να λιμπίζεσαι από εδώ να στο κάνω πακετάκι? Καμμιά σοκολάτα, κανένα κρασί, τραχανά??!!?
Πάντως χαίρομαι που ξαναζώ τις νησίδες έστω και έτσι. Δεν συγκρίνονται, δεν χορταίνεις τον μικρόκοσμό τους. Έχω υπομονή.
Φιλιά από όλους μας
Δανάη

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο, έστειλα και νωρίτερα ένα μήνυμα με ευχές αλλά το πήραν οι δυνατοί άνεμοι φαίνεται και χάθηκε. Εύχομαι λοιπόν να κάνεις(-ουμε)πραγματικότητα όλα όσα λες ότι οφείλεις στο Βαγγγελάκη για να έχει μακροβιότητα και ευτυχία αυτός και όλοι οι πιτσιρικάδες που θα μας διαδεχτούν. Χρόνια του πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Οι παραπάνω ευχές ήταν από τους Little John & Angel!

Ανώνυμος είπε...

Φοβάμαι Γιώργο μου, ότι οι άνθρωποι προτιμούν να στηρίζουν τη σχέση τους με τη φύση ψάχνοντας λεζάντες πάνω της, λες και είναι απλώς μια φωτογραφία. Ξεχνούν ίσως ότι οι λεζάντες στις φωτογραφίες δεν εξηγούν αλλά επικυρώνουν.
Φοβάμαι Γιώργο μου, ότι ως κάτοικοι ενός φωτογραφικού σύμπαντος, είμαστε συνηθισμένοι να εκλαμβάνουμε έτσι το κάθε τι. Όμως Γιώργο μου; Ελπίζω ακόμα ότι αυτή η ειδωλολατρία θα αποδειχθεί απλώς φούσκα και θα έχει σκάσει από τα βελονίσματα μας. Λες από τα ραμφίσματα; Δεν αποκλείεται.

Η φίλη που δεν αναγνωρίζεις συνήθως τη φωνή της στο τηλέφωνο.

Afroditi είπε...

To birdwatching είναι συγκλονιστικό,το συστήνω ανεπιφύλακτα!
Δεδομένου του πλήθους των περιηγήσεών μου σε υδροβιότοπους,θα ήταν τιμή μου να ανήκω έστω στους "ερασιτέχνες τρελούς ορνιθολόγους"!
Καλή δύναμη εκεί στο ανεμοδαρμένο νησάκι.

Unknown είπε...

Ένα " δίκτυο" υποστήριξης της διαβίωσης σου εκεί στην μέση του αρχιπελάγου νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα.
Κάποιος από "έξω" που έχει συχνή επαφή και " αλλησβερίση " με σένα όπως π.χ. η Δανάη ή κάποιος άλλος από την ΕΟΕ ή το WWF θα μπορούσε να επωμιστεί αυτό το ρόλο. Αρκεί εσύ να λες τι θέλεις και τι χρειάζεσαι και θα δεις τι έχει να γίνει.
Προφανώς και το όλο εγχείρημα έχει σοβαρή υποστήριξη από πίσω , αλλά με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι και να βοηθήσουν έμμεσα στην οικονομική ελάφρυνση του προγράμματος

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κατσαδωράκη συγχαρητήρια για το εγχείρημά σας!
Σας παρακολουθώ σχεδόν από την αρχή και ομολογώ να πω ότι έχω γίνει θαυμάστριά σας…
Την προηγούμενη εβδομάδα, τυχαία έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο σας με τίτλο «Η φυσική κληρονομιά της Ελλάδας». Εξαιρετική γραφή και φωτογραφίες…τώρα όλα εξηγούνται…
Μήπως υπάρχει και αγγλική έκδοση, καθώς θα ήθελα να το δωρίσω σε φίλους στο εξωτερικό; Αν ναι, θα το βρω στα βιβλιοπωλεία, ή πρέπει να απευθυνθώ στο WWF Ελλάς;

Μαύρο πρόβατο είπε...

Υπέροχη δουλειά! Καλή συνέχεια!!

Georgios Giannopoulos είπε...

Ο κυνηγοί θεωρούν φάρμακο το κυνήγι. Θεωρούν και αυτοί ότι έρχεσαι σε επαφή με την φύση, κάνεις οικολογία (έτσι λένε), γνωρίζεις άλλους ανθρώπους κλπ κλπ.

Νομίζω ότι ο καλύτερος συνδυασμός είναι ορνιθοπαρατήρηση + φωτογραφία. Όχι μόνο θαυμάζεις/παρατηρείς τα πουλιά αλλά παράλληλα τα "κυνηγάς" να τα φωτογραφήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο, μια και ανέφερες το πρόβλημα με τη βενζίνη, έχεις σκεφτεί άλλους πιθανούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας; Θα μπορούσες για παράδειγμα, να είχες εφοδιαστεί με ένα απλό φωτοβολταϊκό που θα σου εξασφάλιζε τη λειτουργία μικροσυσκευών όπως τον laptop, το κινητό, φακούς, ραδιόφωνο κλπ. Υπάρχουν τέτοια φωτοβολταϊκά με 200-300 €. Επίσης μια μικρή ανεμογεννήτρια που κοστίζει παραπάνω αλλά θα μπορούσε να την χορηγήσει κάποια εταιρεία, σου προσφέρει πλήρη ανεξαρτησία. Ίσως μια εισήγηση στο ΠΝ για τον εφοδιασμό των φάρων με τέτοιο εξοπλισμό για περίπτωση ανάγκης;
Τάσος Λ.

lighthouse.life είπε...

@Δανάη Ευχαριστώ Δανάη μου για όλα. Δεν αξίζει τον κόπο να στέλνει κανείς από την Αθήνα πράγματα,αλλά ευχαριστώ τόσο! Με την πρώτη ευκαιρία έχω ζητήσει ένα κρασάκι που μου τέλειωσε πάντως. Νάσαι καλά.
@little John & Angel Ευχαριστώ για τις ευχές. Ναι θα προσπαθήσουμε! Μακάρι οι νέοι να καταλάβουν ότι αξίζει πολύ να αγωνιστεί κανείς τη σήμερον ημέρα για το περιβάλλον. Και νάχεις να αγωνιστείς αγώνα δύσκολο για κάτι δίνει νόημα στη ζωή σπουδαίο! Νάστε καλά παιδιά μου.
@ φίλη με τη αναγνωρίσιμη (πια) φωνή: Θα αγωνιστούμε γιαυτό δεν είναι έτσι; Δεν θα το παρατήσουμε!
@Isis veiled Χαίρομαι πολύ γιαυτά που λες. Είναι σπουδαίο να μπορείς να "διαβάζεις" τα πρόσωπα και τα μάτια των ανθρώπων. Είναι η βάση, η αρχή των ανθρώπινων σχέσεων.
@afroditi Ναι! Βγαίνουμε έξω για πουλιά!
@Xaris Kourouzidis Χάρη πόση χαρά μου έδωσες με την πρότασή σου! Σε ευχαριστώ πολύ. Δεν πεθυμάω τίποτα όσο να ακούω τέτοια λόγια από ανθρώπους που δεν γνωρίζω σχεδόν καθόλου!
@anonymous Χαίρομαι που σου άρεσε η Φυσική Κληρονομιά της Ελλάδας. Αν και έγραψα αυτό το βιβλίο το 1999, δεν έχει υπάρξει κάτι αντίστοιχο από τότε. Βεβαίως υπάρχει και αγγλική έκδοση. Μπορείς να βρεις και την ελληνική και την αγγλική έκδοση στο WWF Ελλάς (τηλ. 2103314893) αλλά και σε κάποια κεντρικά βιβλιοπωλεία (ρώτα εκεί καλύτερα όμως γιατί δεν ξέρω ποια). Αν σου αρέσει το στυλ γραψίματός μου, ενημερωτικά σου λέω ότι έχω γράψει και άλλα δυο βιβλία (ΠΡΕΣΠΑ , μια ιστορία για τον άνθρωπο και τη φύση και ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΠΕΛΕΚΑΝΩΝ) και τα δυο εκδόσεις της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (τηλ. 2385051211), υπάρχουν επίσης σε κάποια κεντρικά βιβλιοπωλεία.
@Τάσο Λ. χαίρομαι που αναφέρεις το θέμα! Ναι θα αγόραζα μόνο φωτοβολταϊκά, τάχα βρει (δεν είναι βέβαια τόσο φτηνά όσο γράφεις, αλλά δεν έχει σημασία)υπήρχε όμως το ρπόβλημα ότι έπρεπε να λειτρουργώ και μια αντλία για να ανέβάζω νερό στο ντεπόζιτο της οροφής. Γι' αυτό τελικά κατέληξα στη γεννήτρια ώστε να χρησιμοποιηθεί μετά για κάποιαν αντίστοιχη ανάγκη από την ΕΟΕ. Ναι έχεις δίκιο , θα κάνουμε μια τέτοια πρόταση στο ΠΝ.

Ανώνυμος είπε...

ελα ρε γιωργο ψαχνω διαφορα για ενα βιντεο με πουλιά και επεσα στο blogg σου, εισαι παντού φίλε!

take care