Τετάρτη 28 Μαρτίου 2007

ΑΝΕΜΟΣ-ΝΕΡΟ-ΝΗΣΙΑ-ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΙΑ-ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ


Και ξαφνικά μου έκανε κλικ. Πόσο τέλεια δένουν και δείχνουν όλα μαζί. Απλά και ωραία:
Είμαι σε ένα νησί. Τις πιο πολλές μέρες έχει ένα λαμπρό ήλιο κι ας είναι χειμώνας. Οι ανέμοι φυσούν συνεχώς και πολύ δυνατοί. (Κι εγώ ο απαράδεκτος εξαρτιέμαι από τη βενζίνη).
Το νησάκι αυτό, κι ας είναι μικρούτσικο, κρατάει νερό! έχει πηγάδια, έχει υγροτόπους έστω και εποχικούς (είναι στους υγροτόπους όμως που οι συνθήκες του εδαφους επιτρέπουν τη συλλογή του νερού!). Ο χειμώνας ήταν εξαιρετικά ξερός. Όταν ήρθα το νησί ήταν ναρκωμένο. Με το που έπεσε εκείνη η βροχή για δυο μέρες, ανάσταση. Άρχισαν να βλασταίνουν οι σπόροι παντού, τα φυτάκια λες και τάβλεπα να μεγαλώνουν ώρα με την ώρα στα σημεία που περνάω κάθε μέρα. Μούμοιαζε ένα θαύμα πως ξύπναγαν τα κοιμισμένα φυτά, πως άλλαζαν οι ρυθμοί της φύσης, με μια βροχή δυο ημερών πάνω στη ξερή γη.
Χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά από δεκάδες είδη (σπάνια και μη) περνούν όλες αυτές τις μέρες από πάνω απ' το κεφάλι μου, αρπακτικά, στρουθιόμορφα, μια μεγάλη ποικιλία. Εδώ φωλιές από Καλικατσούδες, γλάρους, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα. Χιλιάδες έντομα, σαύρες, σαμιαμίδια, αρουραίοι, αγριοκούνελα. Εκεί, δίπλα σ' όλα αυτά, τα ίχνη του ανθρώπου αδιάψευστα για μια παρουσία χιλιάδων ετών.
Τα μηνύματα απλά και πολλά: Στη νησιωτική Ελλάδα με τόσο άνεμο και τόσο ήλιο είναι απαράδεκτο να εξαρτιώμαστε πέρα από κάποιο όριο από το πετρέλαιο και τη βενζίνη. (Νησιά Αποκλειστικά Ανανεώσιμης Ενέργειας δεν είναι ουτοπία. Αρκεί να το πιστέψουμε). Οι άνθρωποι θέλουν νερό, αλλά και η φύση θέλει νερό. Ας κάνουμε ότι μπορούμε για να εξασφαλίζουμε (μα και να εξοικονομούμε) νερό στα νησιά και αλλού, αλλά πρέπει να αφήνουμε το αναγκαίο περίσσευμα για τη φύση (δηλαδή και πάλι για μας). Χωρίς αυτό, πάλι θα αποτύχουμε. Πρέπει να ξέρουμε όμως ότι και με το νερό και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τίποτα δεν θα επαρκέσει αν συνεχίσουμε εμείς οι χορτασμένοι δυτικοί να κάνουμε τόσο ενεργοβόρες ζωές. Χρειαζόμαστε έξυπνες αποφάσεις αλλά και εξοικονόμηση.

Τα νησιά μας, μικρά και μεγάλα, είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε να προσφέρουμε ως χώρα και στον παγκόσμιο πολιτισμό αλλά και στην παγκόσμια βιοποικιλότητα. Σπάνια και μοναδικά: τοπία, είδη ζώων και φυτών. Βράχια, βραχονησίδες, νησάκια και ειδικά τα ακατοίκητα, είναι πολύτιμοι τόποι για την άγρια φύση. Οι δε υγρότοποι των νησιών μας είναι οι πιο απειλούμενοι βιότοποι. Ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, τοπία, πολιτισμός, οικισμοί, μεταναστευτικά και επιδημητικά πουλιά, νερό, τουρισμός, μόνιμοι κάτοικοι, άνθρωποι, ζώα και φυτά, όλοι και όλα πρέπει να συνδυαστούν με αρμονικό τρόπο. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση της σημερινής Ελλάδας.
Όλα τα παραπάνω που τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά επίκαιρα, αλλά κανείς δεν τους έδινε σημασία, σήμερα έχουν έρθει στα στόματα όλων (δεν ξέρω αν και στα μυαλά όλων) λόγω της κλιματικής αλλαγής, που τα επιδεινώνει και τα κάνει τρισχειρότερα. Τώρα που έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο, ξύπνησαν πολλοί μόνο και μόνο επειδή κάποιες εκθέσεις αδιαμφισβήτητης αξιοπιστίας και σοβαρότητας τόνισαν ότι οδηγούμαστε στην οικονομική κρίση! (οι οικολόγοι πάλι είχαν δίκιο, αλλά τα ώτα ανήκαν σε μη ακούοντες)
Ο καθένας από εμάς τους απλούς πολίτες μπορεί να κάνει πολλά, αλλά πρώτα απ' όλα πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε. Κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις έτοιμες για εφαρμογή (άλλωστε η ζωή έχει ομορφιά όταν ανακαλύπτεις απαντήσεις μόνος σου). Μπορούμε όμως πριν ψάξουμε τελικώς για τις δικές μας απαντήσεις να απευθυνθούμε σε κάποιους που ήδη δουλεύουν το θέμα συστηματικά: Δέστε την καμπάνια του WWF Ελλάς για την κλιματική αλλαγή (και συμμετάσχετε) http://climate.wwf.gr

8 σχόλια:

gerasimos είπε...

Τα νησιά αποκλειστικά ανανεώσιμης ενέργειας φυσικά και δεν είναι ουτοπία. Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει ήδη τουλάχιστον ένα: το νησί Samso στη Δανία.

Nikos Chrisikakis είπε...

giwrgo kalimera
se xairomai kai se diavazw an kai ta poulia me endieferan panda alla esy to vlepeis aliws kai pio epistimonika.
dexesai episkeptes?lew na perasw an vrw ton tropo.
an thes check kai to site mou etc.
na eisai kala
Nikos

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο,

Σήμερα κατάφερα, επιτέλους, να διαβάσω τα περισσότερα από τα καθημερινά σου κείμενα με την ησυχία μου και ένοιωσα όπως νοιώθω πάντα όταν διαβάζω κάτι δικό σου ή όταν συζητώ μαζί σου. Δηλαδή, τυχερός που σε ξέρω, που συνεργάζομαι μαζί σου και που έχω την ευκαιρία, όποτε θέλω, να ανταλλάζω κουβέντες με έναν από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες και ανθρώπους του χώρου.

Να σαι καλά και να χαίρεσαι τον Βαγγέλα.

Ααα και κάτι ακόμα. Θα ήθελα την άδειά σου να δημοσιεύσω το κείμενό σου για «την κλιματική αλλαγή» στο www.biolink.gr . Αν θυμάσαι, σου είχα αναφέρει ότι προσπαθώ να δημιουργήσω μια πύλη για βιολογικά και ΑΠΕ. Ε λοιπόν τα κατάφερα. Θα σου ήμουν υπόχρεος αν την έβλεπες και μου έλεγες τη γνώμη σου.

Φιλικά,

Ν.ΓΕ

Ανώνυμος είπε...

Παρατήρηση φύσης

Κοιτάω ψηλά, βλέπω πουλιά
Κοιτάω χαμηλά, βλέπω φυτά
Κοιτάω κοντά, βλέπω το δέντρο
Κοιτάω μακριά, βλέπω το δάσος
Κοιτάω στα ίσια, βλέπω τα μάτια σου
Για τα πουλιά, θέλω τηλεσκόπιο
Για τα φυτά, θέλω μεγεθυντικό φακό
Για το δέντρο, θέλω τα μάτια μου
Για το δάσος, θέλω το μυαλό μου
Για τα μάτια σου, δίνω τη καρδιά μου

Μιχάλης Δ.

ΥΓ Εμπνευσμένο από το blog

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

1ον. Όντως είναι υπέροχο να βλέπεις ένα φυτό να μεγαλώνει. Ακόμη πιο υπέροχο, φυσικά, είναι να βλέπεις ένα παιδί αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Στο χωριό μου είναι μια πορτοκαλιά που την φύτεψα μόνος μου. το πιστεύεις πως όταν την βλέπω (και μασουλάω τα πορτοκάλια της) θυμάμαι τη νιότη μου;

ΥΓ γράφεις: (Κι εγώ ο απαράδεκτος εξαρτιέμαι από τη βενζίνη). Υπάρχουν μικρές, φορητές φωτοκυψέλες ικανές να φορτίζουν κινητό, λάπτοπ κι άλλα τέτοια μικρομηχανήματα. Πώς και δεν την προτίμησες, να γλιτώσεις και τη φασαρία καυσίμων και ηχορύπανσης;

30aris είπε...

Φυσικά δεν είναι ουτοπία τα νησιά αποκλειστικά ανανεώσιμης ενέργειας. Και εμείς στην Ελλάδα θα έπρεπε να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα. Αλλά που... Με τη βλακεία που δέρνει τους Ελληναράδες... Κοιτούν μόνο την τσέπη τους και βλέπουν τους οικολόγους ως γραφικούς...

Πως είναι ο καιρός σήμερα Γιώργο; Ακόμη αποκλεισμένος;

lighthouse.life είπε...

@gerasimos Ναι, φυσικά. Αλλά εκεί κάποιοι το πίστεψαν. Άλλες χώρες, άλλες νοοτροπίες. Θα φτιάξουν τα σχολεία μας, οι οικογένειές μας, η κοινωνία μας ανθρώπους και πολιτικούς με πάθος, όραμα και επιμονή;
@nikos Ποιο είναι το site σου;
@N.ΓΕ Φυσικά ότι θέλεις Νικόλα. Πόσο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια (που ξέρω ότι τα πιστεύεις)
@Μιχάλη Δ. την έχουν ρε παιδί μου αυτοί οι Κρητικοί την ευκολία να κάμουν ρίμες; Μπράβο ρε Μιχάλη, πολύ καλό. Πόσο χαίρομαι που με διαβάζεις.
@σκύλε της Βάλια Κάλντα. Ναι έχεις δίκιο και το ήξερα και φυσικά θα έπαιρνα αυτά. Πέρα από ένα δυο τεχνικά προβληματάκια (που λύνονταν) ήθελα μια γεννήτρια για να λειτουργεί η αντλία που μου ανεβάζει νερό στο τεπόζιτο της οροφής και γι΄αυτό την πάτησα.
@30aris Ακόμη αποκλεισμένος και άγνωστο πότε θα πέσει ο καιρός.

Nikos Chrisikakis είπε...

www.nikos-chrisikakis.net
apla na deis ti kanw . tha hthela na kanw kai ena mikro thema gia to pws zeis kai ti akrivws kaneis .
ti les?
se kathe periptwsi ta leme.
Nikos