Τετάρτη 25 Απριλίου 2007

ΚΑΛΙΚΑΤΖΟΥΝΕΣ (Ι)




Όταν μένεις στη Δαδιά του Έβρου μάλλον δεν μπορείς να έχεις απαίτηση να έχεις ADSL όποτε το αποκτούν και οι μεγάλες πόλεις. Έτσι με την απλή ISDN σύνδεση που έχω και προφανώς με την ποιότητα των τηλεφωνικών γραμμών που μάλλον δεν είναι η καλύτερη, η ταχύτητα σύνδεσης μέσω Dial up με το διαδίκτυο είναι αργή. Προσπάθησα μερικές φορές να μπω στο blog και να το ενημερώσω αλλά πάντα μου δημιουργούσε προβλήματα (έπρεπε δηλαδή να πάω στην Ψαθούρα με τη δορυφορική σύνδεση της HellasSat για να πάρω μια γεύση από γρήγορο internet και τι σημαίνει αυτό για να ενημερώνεις το blog. Διότι τα μεταξωτά blog θέλουν και επιδέξιες συνδέσεις).
Φτάνω στα ένα δυο τελευταία posts που θα ανεβάσω για να ενημερώσω για τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνάς μου σχετικά με τις Καλικατζούνες.
Λοιπόν, το καλοκαίρι του 2004 μαζί με τη Μαρίλια και το Γιώργο είχαμε επισκεφτεί την Ψαθούρα, χωρίς να αποβιβαστούμε, ψάχνοντας για φωλιές Μαυροπετριτών μέσα στα πλαίσια του σχετικού προγράμματος LIFE- Nature της Ορνιθολογικής ( http://www.ornithologiki.gr/life/falcoel/index.php). Τότε είχα δει για πρώτη φορά τις πολλές ασπρίλες από τις κουτσουλιές των Καλικατζούνων στα μαύρα βράχια και έτσι ήμουν σίγουρος ότι είχα εντοπίσει μια από τις πρώτες μεγάλες αποικίες αναπαραγωγής στην Ελλάδα. Δεν ξέραμε τότε, παρά ελάχιστες και πολύ μικρότερες. Το καλοκαίρι του 2005 πάλι δουλεύοντας για το ίδιο πρόγραμμα απογραφής των Μαυροπετριτών, επέμεινα να πάμε στην Ψαθούρα πάλι για να δούμε από κοντά τις φωλιές, αλλά και το κτίριο του φάρου γιατί ήδη μου είχε μπει η ιδέα να πάω να μελετήσω την αναπαραγωγική τους οικολογία στην Ψαθούρα. Πράγματι αποβιβαστήκαμε εκεί με τους συναδέλφους Τάσο και Jacob. Περπατήσαμε με τον Jacob ψάχνοντας για φωλιές στην ακτή και μέσα σε λιγότερο από ½ ώρα σε ένα μικρό κομμάτι ακτής είχαμε βρει 12-15 φωλιές. Όλες προσιτές σε εύκολα μέρη. Θαύμα! Βγάλαμε συμπεράσματα: στην Ψαθούρα οι φωλιές είναι προσιτές και πολλές, ίσως πάνω από 60-80 γιατί αν σε μισή ώρα σε μήκος ακτής 200 μέτρα βρήκαμε μια 15αριά, τότε στο υπόλοιπο παρόμοιο τμήμα ακτής (π. 600-800 μέτρα) θα υπάρχουν περίπου 60 το ίδιο προσιτές! Στο συμπέρασμα αυτό βασίστηκε και η όλη οργάνωση της δράσης για τη μελέτη των Καλικατζούνων. Μετά από δυο χρόνια λοιπόν η παραμονή μου στο νησί απέδειξε ότι: είχαμε πλανηθεί πλάνην οικτράν, διότι στη φύση οι γραμμικά επαγωγικές προεκτάσεις φαινομένων στο χώρο και στο χρόνο (αφού στην περιοχή α συμβαίνει το y φαινόμενο, τότε στην παρόμοια περιοχή 4α θα συμβαίνει το ίδιο φαινόμενο σε βαθμό 4αy ) και μάλιστα από άπειρους ανθρώπους, δεν είναι δυνατές. Γιατί καμιά περιοχή στη φύση δεν είναι ακριβώς όμοια με την άλλη και ακόμη και διαφορές πολύ αδιόρατες μπορεί να σημαίνουν πολλά για τους οργανισμούς. Έτσι :
1ον. Όλες οι φωλιές που βλέπαμε με τον Jacob νομίζαμε ότι είναι ενεργές φωλιές της περσινής χρονιάς. Λόγω απειρίας με το αντικείμενο , δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ότι κάποιες ήταν ενεργές σε προηγούμενες χρονιές. Άρα, δεν ήταν όλες οι φωλιές που είδαμε ενεργές σε μια χρονιά.
2ον. Κατά σύμπτωση είχαμε βρεθεί τότε στο πιο βατό και ομαλό τμήμα της ακτής που περιείχε πολλές προσιτές φωλιές. Τα υπόλοιπα τμήματα της ακτής δεν ήταν καθόλου προσιτά.
3ον. Μπορεί να είχαμε μετρήσει στο συγκεκριμένο μήκος της ακτής 10-15 φωλιές , αλλά στο υπόλοιπο τμήμα δεν υπήρχε τέτοια συχνότητα φωλιών.
Ποια είναι λοιπόν τα αποτελέσματά μου σχετικά με τους αριθμούς των φωλιών των Καλικατζούνων στην Ψαθούρα μετά τη λεπτομερή έρευνα που έκανα:
Στην Ψαθούρα υπάρχουν συνολικά 38- 45 φωλιές που χρησιμοποιούνται ή έχουν χρησιμοποιηθεί κάποια-ες χρονιά-ές. Περίπου 20 από αυτές προσεγγίζονται είτε μόνο από τη θάλασσα και με αναρρίχηση στα βράχια, είτε με κατάβαση από την ακτή, που χρειάζεται όμως μεθόδους και μέσα αναρριχητικά (σχοινιά, ασφάλειες) από ομάδα δύο τουλάχιστον ανθρώπων.
Την αναπαραγωγική περίοδο του έτους 2007, υπήρξαν στην Ψαθούρα τουλάχιστον 14 κατειλημμένες (ενεργές) φωλιές. Άρα, για το έτος 2007, σε κάθε ενεργή φωλιά αντιστοιχούν περίπου 3 κενές.
Στο Ψαθονήσι υπήρχαν περίπου 8-10 κατειλημμένες φωλιές.
Συνολικά και στα δυο νησιά υπήρχαν 22-24 ενεργές φωλιές.
Από όσα είδα, εκτιμώ ότι στην περιοχή δεν υπήρχαν παραπάνω από 4-5 ανώριμα άτομα, έτσι υπολογίζω ότι στην περιοχή Ψαθούρας - Ψαθονησιού υπήρχαν κατά την περίοδο που ήμουν και γω εκεί 44-48 ενήλικα άτομα και 5-6 ανώριμα. Δηλαδή σύνολο 49-54 άτομα. Βεβαίως πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε κάθε αποικία υπάρχουν και άτομα ενήλικα που για κάποιους λόγους δεν φωλιάζουν. Πόσα είναι; Άγνωστο. Επίσης πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε κάποια ζεύγη μπορεί το αρσενικό να είναι δίγαμο, δηλαδή να έχει ζευγαρώσει με δυο διαφορετικές θηλυκές. Γενικώς, όμως τα θαλασσοπούλια διατηρούν τον ίδιο σύντροφο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή για όλη τους τη ζωή.
Έπονται τα υπόλοιπα συνοπτικά αποτελέσματα για την αναπαραγωγική οικολογία των Καλικατζούνων στην Ψαθούρα.

8 σχόλια:

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Και μας έλεγαν πως στον Έβρο, λόγω του ότι είναι ακριτικός, έχει δοθεί προτεραιότητα στην ποιότητα των επικοινωνιών!

lighthouse.life είπε...

@ σκύλε της Βάλια Κάλντα είσαι πραγματικά ο πιο πιστός φίλος αυτού του blog.

30aris είπε...

Πραγματικά καμμένη περίπτωση το Ίντερνετ στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον στη Δαδιά.

Ούτε που μπορώ να φανταστώ πάντως πως είναι να μένεις εκεί.

Παράδεισος μου φαίνεται. Μακάρι να είχα το θάρρος να το κάνω για να ξεκολλήσω από τη βρωμο-Αθήνα...

30aris είπε...

Γιώργο, να κάνω μια άσχετη-σχετική ψιλοαδιάκριτη ερώτηση;

Έχεις βάλει «φίλτρο» ώστε όλα τα σχόλια να παιρνούν από την έγκρισή σου πριν δημοσιευτούν, και να μην εμφανίζονται αυτόματα. Το έχεις κάνει εσκεμμένα για κάποιο λόγο;

Αν ναι, πάω πάσο. Αν όχι, μπορείς να το ρυθμίσεις, ξέρεις. Έτσι θα μπορούσε για παράδειγμα ένας αναγνώστης του μπλογκ σου να σχολιάζει αμέσως όσα γράφονται από άλλους αναγνώστες.

Πολύ αργά τώρα πια θα μου πεις, αφού ο «Φάρος» είναι στα πρόθυρα του... λουκέτου. Χωρίς παρεξήγηση ε;

gerasimos είπε...

Είμαστε κι άλλοι οι πιστοί του blog - έστω και χωρίς τόσο..πιστό ψευδώνυμο - ασχέτως αν δε σχολιάζουμε. ;-)

Arkin είπε...

"2ον. Κατά σύμπτωση είχαμε βρεθεί τότε στο πιο βατό και ομαλό τμήμα της ακτής που περιείχε πολλές προσιτές φωλιές. Τα υπόλοιπα τμήματα της ακτής δεν ήταν καθόλου προσιτά.
3ον. Μπορεί να είχαμε μετρήσει στο συγκεκριμένο μήκος της ακτής 10-15 φωλιές , αλλά στο υπόλοιπο τμήμα δεν υπήρχε τέτοια συχνότητα φωλιών."

Πόρισμα: Οι Καλικατζούνες πάνε στις φωλιές τους με τα πόδια! :)

Unknown είπε...

ελπιζω να μην τελειωσες την ενημερωση του blog. καλο σαββατοκύριακο και καλη πρωτομαγια.
Χαρης από Βεροια

lighthouse.life είπε...

@30aris Κατά τη δική μου άποψη -και τα γούστα- η επαρχία στην Ελλάδα σου δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες για μια ποιοτικά καλύτερη και πιο ανθρώπινη ζωή απόσο η πόλη. Είχα βάλει φίλτρο γιατί επειδή δεν είχα εμπειρία από Blog δεν ήξερα τι μπορεί να γράφει ο καθένας για χαβαλέ και να δημιουργηθεί κάποια ατμόσφαιρα που δεν θα ήθελα στο blog. Ίσως δεν χρειάζεται τώρα, έχεις δίκιο. Θα το αλλάξω. Ευχαριστώ πολύ.
@gerasimos Ναι έχεις δίκιο. Η ερμηνεία μου ήταν πολύ απλοϊκή.
@arkin να σου πω πολλές φορές βγαίνουν τέτοιου είδους γελοία συμπεράσματα από στενομυαλιά
@xaris kourouzidis Τελειώνει Χάρη ίσως και αύριο ή μεθαύριο. Θα οργανώσουμε πάντως στις αρχές του Ιουνίου μια εκδήλωση και οι τρεις οργανώσεις για να παρουσιάσουμε την εμπειρία της Ψαθούρας και εκεί θα ήταν πολύ κακή ευκαιρία να γνωριστούμε από κοντά όλοι αυτοί οι διαδικτυακοί γνώριμοι.