Δευτέρα 9 Απριλίου 2007

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΨΑΘΟΥΡΑ και ΨΑΘΟΥΡΑ ΤΕΛΟΣ


Η Βάλια κι ο Βαγγέλης κατόρθωσαν επιτέλους να έρθουν το Μεγάλο Σάββατο. Δυο συνεργάτες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία ήρθαν επίσης για να δακτυλιώσουμε Καλικατσούνες και κάναμε μαζί Πάσχα. Απλό, λιτό και ήσυχο. Μας έκανε δώρο ένα τέλειο καιρό. Μας έκανε δώρο επίσης μια ακόμη εμφάνιση δελφινιών που ψάρευαν μαζί με Ασημόγλαρους, Μύχους και Καλικατσούνες πολύ κοντά στο φάρο. Το δώρο ανήμερα του Πάσχα ήταν η φοβερή εικόνα ενός Ψαραετού που πέταγε μπροστά κρατώντας στα νύχια του ένα μεγάλο ψάρι και από πίσω του να τον κυνηγούν δώδεκα γλάροι φωνάζοντας και απειλώντας, προσπαθώντας να του το πάρουν με επιθέσεις από πάνω. Δεν τα κατάφεραν όμως.
Αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να φύγω από το νησί στις 15 του Απρίλη, δηλαδή την Κυριακή του Θωμά, εμφανίστηκαν διάφορες πρακτικές δυσκολίες που με ανάγκασαν να τα μαζέψω αύριο και να φύγουμε από την Ψαθούρα όλοι μαζί. Αύριο λοιπόν θα τα μαζέψουμε, θάρθει η ΟΔΥΣΣΕΙΑ το καίκι της ΜΟm, μαζί με τον υπεύθυνο του φάρου, σημαιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και θα επιστρέψουμε στην Αλόννησο. Από κει θα κάνουμε μια εξόρμηση σε δύο μικρά νησιά κοντά στα Σκάντζουρα, επίσης μέσα στα όρια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, όπου θα δακτυλιώσουμε νεαρές Καλικατσούνες με μεταλλικά και πλαστικά δαχτυλίδια που φέρουν κωδικό ώστε να μπορεί κανείς να τον διαβάζει από μακριά με τηλεσκόπιο. Δυστυχώς στην Ψαθούρα προσπαθήσαμε να πιάσουμε νεαρά Καλικατσουνάκια για να δακτυλιώσουμε αλλά δεν κατορθώσαμε, διότι τα πουλιά αποσύρονταν σε βαθύτερα σημεία μέσα στις φωλιές όπου δεν μπορούσαμε να τα φτάσουμε. Έτσι θα πάμε σε νησιά όπου οι Καλικατσούνες φωλιάζουν κάτω από θάμνους όπως στο Ψαθονήσι, και τα νεαρά είναι προσεγγίσιμα.
Το Μεγάλο Σάββατο ο Πάνος Δενδρινός ο βιολόγος καπετάνιος της Οδύσσειας που έφερε τους επισκέπτες μου μας επιφύλασσε μια έκπληξη: Ένα μικρό ελικοπτεράκι με κινητήρα που δουλεύει με μπαταρία και στο οποίο είναι προσαρμοσμένη μια φωτογραφική κάμερα και με την οποία μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες από ψηλά ενεργοποιώντας την κάμερα από το χειριστήριο. Το ελικοπτεράκι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τραβάει φωτογραφίες από ψηλά θεμάτων άγριας φύσης που δεν μπορουν να προσεγγιστούν αλλιώς.
Η επισπευσμένη αναχώρησή μου από το νησί δεν μου επέτρεψε να ολοκληρώσω τη δημοσίευση όλων των θεμάτων που είχα προγραμματίσει. Δεν σας έχω ακόμη ανεβάσει θέματα πολύ βασικά που τα φύλαγα για το τέλος, όπως: οι Καλικατσούνες, ο φάρος, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων. Τα βασικά αποτελέσματα των ερευνών μου για τι Καλικατσούνες, κλπ. Όλα αυτά θα τα ανεβάσω τις επόμενες μέρες έστω και αφού έχω φύγει από το νησί.

13 σχόλια:

30aris είπε...

Χρόνια πολλά Γιώργο!

Πραγματικά το χάρηκα πολύ που μπόρεσες να κάνεις Πάσχα με τους δικούς σου. Νομίζω ότι ήταν το καλύτερο χάπι εντ για την παραμονή σου στο νησάκι. Μπράβο!

Θα μου λείψει πραγματικά το μπλογκ σου. Τον τελευταίο καιρό ήταν το πρώτο πράγμα που διάβαζα στο Ίντερνετ με το που άνοιγα τον υπολογιστή και το τελευταίο πριν το κλείσω.

Μοιράστηκες μαζί μας τις σκέψεις σου, κατάφερες να μας μεταδώσεις το πάθος σου για τα πουλιά, τον θαυμασμό σου για τη φύση, τη μοναξιά του «ερημίτη»...

Ελπίζω να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε νέα σου και να μην κλείσεις τον διαδικτυακό σου «Φάρο»...

Υ.Γ.: Ρε, λες αυτός ο ρημάδης ο αμπελοφιλόσοφος ο Κοέλο να έχει τελικά δίκιο περι των συνωμοσιών του σύμπαντος που λέγαμε; χεχεχε...

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο,

Κρίμα που φεύγεις νωρίτερα.

Ολες αυτές τις μέρες νιώθαμε ότι ήμασταν μαζί σου. Οι δημοσιεύσεις σου συντρόφευαν τις ζωές μας στην πόλη και στο γραφείο. Μας έκαναν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε πράγματα που δε βλέπαμε πρωτύτερα - ή δεν αξιολογούσαμε. Και μας έδωσαν κι ένα όραμα, που κοιτάζει στο παρελθόν της γης και στο μέλλον της ανθρωπότητας ταυτόχρονα.

Δώσε φιλιά στη Βάλυα και το Βαγγελάκη. Και χαιρετισμούς στην Ψαθούρα και στο Αιγαίο.

Μίλτος

0comments είπε...

Ήταν πολύ ωραία η συντροφιά που μας κράτησες συνάδελφε.
Είσαι σπουδαίος άνθρωπος!
Να 'σαι καλά!

Neraida είπε...

Χριστός Ανέστη! Υγεία, αγάπη, προκοπή σε εσάς και την οικογένειά σας και καλή συνέχεια στο έργο σας! Τέλος μία παράκληση: εάν είναι δυνατόν, συνεχίστε να γράφετε εδώ ή αλλού. Μας αρέσει τόσο και μαθαίνουμε τόσα πράγματα από εσάς, που θα είναι κρίμα να σταματήσει τώρα! Να είστε καλά!

LG είπε...

Δε ξέρω βέβαια αν το σχόλιο αυτό προλαβαίνει το blog σε λειτουργία...
Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου λοιπόν βρέθηκα να κάνω βόλτα στον υδροβιότοπο της Επανομής, στην περιοχή του Φάρου ή στη "Μύτη" όπως τη λένε οι ντόπιοι, σ΄εκείνο το μεγάλι κομμάτι γης και άμμου που μπαίνει μέσα στη θάλασσα και οριοθετεί το ξεκίνημα του Θερμαϊκού.
Υπέροχα και ειδυλλιακά όλα, παντού γύρω γύρω θάλασσα και ήλιος, απόλυτη ηρεμία με μόνο ήχο αυτό του νερού. Στην άκρη, η άμμος ήταν γεμάτη σημαδάκια! Χνάρια πουλιών??? (χιλιάδες γραμμούλες σε τριγωνικές βεντάλιες). Κι αυτό δεν ήταν βέβαια περίεργο. Περίεργο ήταν που έπιανα εγώ τον εαυτό μου (παντελώς άσχετης περί των ορνιθολογικών) να προσέχω και να παρατηρώ τα σημάδια αυτά, να αναρωτιέμαι μήπως με τα δικά μου χνάρια στην άμμο αναστατώνω τους 'κατοίκους' της περιοχής ή ακόμα μήπως μέσα στην άμμο είναι κρυμμένα τίποτα αυγά!!
"Επίδραση... Κατσαδωράκη" σκέφτηκα! Τελικά φαίνεται ότι εκτός από αυτούς που σταθερά (ή...φανατικά) σας παρακολούθησαν αυτές τις μέρες στις ποιητικές σας περιγραφές, (όπως εγώ, κάθε βράδυ), τελικά καταφέρνετε να εμπνέετε και να παρασύρετε, ακόμα και τους αδαείς και άσχετους! Κι αυτό είναι μεγάλη επιτυχία σας!
Έβγαλα λοιπόν μια φωτογραφία με τα χνάρια για να σας τη στείλω (!), αλλά δυστυχώς δε κατάφερα να την επισυνάψω στο μήνυμα αυτό! Μήπως ξέρετε να μου πείτε πώς γίνεται αυτό? Νομίζω πως θα τη βρίσκατε ενδιαφέρουσα και τη φωτό με τα χνάρια και κανά δυο ακόμα του τοπίου, που βέβαια θα το ξέρετε από πρώτο χέρι υποθέτω.
Χρόνια Πολλά και πολύ καλά, σ'εσάς τον ίδιο και στους αγαπημένους σας! Καλή συνέχεια στα ταξίδια σας!
LG

Μαύρο πρόβατο είπε...

Ήταν πραγματικά μεγάλη απόλαυση να διαβάζουμε και να βλέπουμε καθημερινά φωτογραφίες από τη "ζωή στο φάρο".

Ξανά συγχαρητήρια για την καταπληκτική ιδέα αυτού του μπλογκ, καθώς και σε όλη την ομάδα σας γι αυτό που κάνει.

Νάσαστε όλοι καλά!

greek tv είπε...

Με το καλό η επιστροφή!
Είμαι σίγουρος πως θα σας λείψει η "περιπέτεια" της Ψαθούρας! Εδώ θα λείψει σε εμάς...

Ανώνυμος είπε...

Με το καλό να επιστρέψετε στο σπίτι σας, αν και θα μου λείψει πάρα πολύ η καθημερινή ανταπόκριση από την ζωή στην Ψαθούρα. Σας ευχαριστώ, κυρίως, γιατί είστε το άλλοθι όλων μας.

SILIO D'APRILE είπε...

Συγχαρητήρια για τη σελίδα.
Πολύ σας χαίρομαι (και ζηλεύω απερίφραστα).
Εν αναμονή περισσότερων στοιχείων γύρω από τον φάρο.
Με χαιρετισμούς και με λευκές αναλαμπές ανά λεπτό (από τη Σαπιέντζα),
Βασίλης Ρούβαλης

Ανώνυμος είπε...

Θα μας λείψεις φίλε Γιώργο...Αν και δεν θάπρεπε να το εύχομαι, ελπίζω να ανεβάσεις σύντομα κάποιο blog από κάποια καινούργια σου εξόρμηση. Να είσαι πάντα καλά και να μας γοητεύεις.
Γιώργος Κ.

lighthouse.life είπε...

Αγαπητοί φίλοι όλοι, σας ευχαριστώ τόσο για τα πολυ καλά σας λόγια που μου δίνουν μεγάλο κουράγιο για να συνεχίσω να αγωνίζομαι μαζί με άλλους για να περισωθεί όσα κομμάτια τη φυσικης μας κληρονομιάς είναι δυνατόν σε αυτη τη χώρα. Το Blog δε θα κλείσει άμεσα, αλλά θα λειτουργήσει ακόμη μερικές μέρες και θα ολοκληρωθεί με αυτά που είχα προγραμματίσει δεν πρόλαβα να γράψω και με μια γενική αποτίμηση του τι έγινε και τι όχι στην Ψαθούρα και από την άποψη της έρευνας.

Ανώνυμος είπε...

I was a catechumen repelled by your anti-Semitic service, especially on
Good Thursday (beatitudes 4th tone, 13th antefone 2nd plagal 6th tone, 11th
antefone 2nd plagal 6th tone; also Tuesday 3rd ode 2nd tone tropare). Don't
you know how these passages fired up the Black Hundreds to go out and kill
Jews for their Judas fires? Some of you say they were added during the Middle
Ages and should be removed. What are you waiting for? Jews and Protestants
don't eat anything when they fast, but you eat seafood that is not Kosher,
deliberately out of anti-Semitism. You refuse to use matzabread in the
communion host because of your anti-Semitism. Your service book was written
by Chrysustolm, a communist Syrian terrorist who sought to consumate the
crimes his Seleucid forefathers were prevented from committing on Channukah,
and who wrote "Questioning is the subversion of faith" (Homily I on I Timothy
I). How do you masquerade to parade for religious freedom? If you want
Greeks to be a free people again, you should abandon your islamosoviet
religions and join the West. How do you expect Americans to elect Greeks who
attend such services to higher office?
George Kender Comney (Comnenus?) GComney@yahoo.com

Ανώνυμος είπε...

Excellent, Obama Greeks, let's all pastel party! Now you Greeks have to stop being so cynical about your muslim brothers and let Albania and Turkey join Europe so you can all party together and racism between you will end! Islam arose via monophysitism from Greek oppression of the Black Man. Even the Jews needed to bring Iranians then Arabs to take back their cities in the seventh century. Justinian embraced superstition in closing the universities and olympics, causing the bubonic plague which led to the birth of Islam. Your Benaki Lousiana Shipping brought over most Black Slaves together with Lehman Alabama Finance. You cynically want to take Palestine just like Macedonia with Trojan Horse Perfidy by distorting history. Heridotage knew Athena was Black but fascist Madoxus adulterated the histories. Do we forget what you did to the Macedonia AME church in Flushing? Religion is just oppresses people as we will make global progress now that superstition-based initiative people are out of office. YOu need to unshackle our ALbanian brothers in Janine, Slavs in Fleurine and Turks in Kozane and Cyprus so we can all party. Our loyal Turkish allies should be allowed eradicate all your Zeus priests from their soil. I mean this guy Benjamming Freakling must have had too much electric thunder through his brain to propose Greek for our language and turkey for our bird.